I samarbete med  Meteor International  kommer bl.a Tjejer Kan från Hidde Io Dhaqan Kulturförening att skriva korta inslag om olika konstutställningar eller enstaka konstverk från utställningar och streetart  i Malmö i denna blog.
En grupp av Tjejer Kan som vi samarbetar med ger ut ett online magazine som heter SAKINA 
https://issuu.com/sakinamagazine/docs/aaantligen

Profilbilden är från Nallens Livs på Sevedsplan i Malmö där Martin Dahlqvist ställde ut 5 Ways to get away, videoinstallation, under Conflicting Spaces, en del av Srinagar Biennale Malmö Node  2017 






 


Vi besökte utställningen Public Movement på Moderna museet. Det var en utställning om olika sätt att använda kroppen och rörelse för att förmedla ett budskap. Vi såg många intressanta bidrag men det som jag tyckte mest om var video installationen  med titeln Homeland, av Halil Altindere. Den berörde svårigheter som migranter möter I sin resa från ett krigshärjat land till en säkrare plats. Altindere använder utställningens tema om kroppen och rörelse genom att inkludera bl.a. människor som utför akrobatiska rörelser för att ta sig förbi minerade fält och stängsel. Det som jag gillade mest är hur Altindere valde att presentera sitt verk som en musikvideo. Det är ett väldigt intressant sätt att presentera ett så komplext och omtalat problem, samtidigt som det gör verkets budskap väldigt lättillgängligt. Texten och musiken guidar tittaren genom en grupp människors resa mot friheten och de svårigheter de går igenom hela vägen från Istanbul I Turkiet ända till Berlin. Mellan dessa scener filmade I Istanbul och Berlin för musikvideon, inkommer även verkliga scener som visar människor på flykt. Desperationen, rädslan, hoppet och ilskan människorna känner blir väldigt påtaglig och står I kontrast till den medryckande musiken. Detta var det bästa verket I utställningen Public Movement i min åsikt, och väl värd att se!


Fartun





                  


I filmen visas migrationen till Europa i en musikvideo. Den visar allt elände som flyktingar får gå igenom men även att de samtidigt inte kommer ge sig och att de kommer fortsätta tills de nått sitt mål. Den blandar dans med rap och genom lyriken får vi höra hur flyktingarna tvingas fly från deras länder och lämna bakom allt det de en gång kände till. I låten repeteras, "I have a homeland, I will return". Rapparen pratar om flykten men han flera gånger lyfter han även att han faktiskt har ett hemland och att han ska tillbaka även om det kan ta sin tid. 

För mig var filmen väldigt intressant. Jag är själv en invandrare och känner många som tvingats fly från deras länder. Smärtan och ilskan som kommer med att man har tvingats gå igenom allt detta kan jag förstå och jag tyckte filmen presenterade detta väldigt bra. Det är väldigt förekommande att flyktingar ses ner på i våra samhällen och denna film lyckades lyfta dessa människor och det de faktiskt går igenom. Han gjorde även detta i en musikvideo med rap och dans vilket jag tyckte var imponerande. Slutligen är denna film enligt mig en lyckad presentation av hur det är att vara flykting och hur man tvingas kämpa även fast man går igenom skit. 



Kawsar 






Galerie Leger 
Tamara de Laval målningar 
Maj 2018




Det jag fick utav utställningen var att det  inte behövdes mycket betänketid till att förstå vad konstnären vill förmedla med målningarna. Många av verken var en startpunkt för ett samtal med den som stod bredvid om konflikter som sker i världen men också utmaningar vi står inför idag i samhället. Utöver att alla målningar var estetiskt vackra så tycker jag om att oavsett hur länge man betraktar målningarna så finns det alltid en ny detalj att upptäcka.
Naima 









          

Comments